Hamilelik, neredeyse her şeye çok dikkat etmek, yepyeni bir hayata başlamak anlamına gelir. Zararlı olan hatta zararlı olduğu düşünüldüğü yiyeceklerden bile uzak durulduğu gibi, saç boyasından tırnaklara sürülen ojeye kadar özel bir dikkat gerektiriyor.
Bazı yiyecekler var ki 9 ay boyunca kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
Az pişmiş yumurta, hamilelikte çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bu da hamile olan kişinin ishal olmasına yol açar .Oluşan bakteriler aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. Bu sebeplerden dolayı hamilelik döneminde çok pişmiş yumurtaların seçilmesi gereklidir.
Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum, düşük ya da doğuma yol açabilecek bakteri bulunur. Pastörize sütten yapılmış beyaz peynir, kaşar peyniri hamileler için tam bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken, pastörize edilmemiş veya küflü peynirler oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda sütüde çiğ olarak tüketmemelisiniz.
Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemelidir. Az pişmiş ya da çiğ haldeki et düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmek bu riski ortadan kaldıracaktır.
Salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durulması gerekir.
Patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesi önerilmektedir.
Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilir. Bundan dolayı alkollü içecek tüketimi yapılmamalıdır.
Pasta ve pastane ürünlerinin yanısıra reçel, marmelat gibi yiyecekler de gebelikte zararlıdır. Ayrıca, paketli hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır.
Hamilelikte kahve tüketimine de maalesef ara vermeniz gerekiyor. Kafeinin sıkça tüketilmesi, hamilelikte sorunlar yaşamanıza sebep olabilir.
Sakatatlardan kesinlikle uzak durmalısınız, çünkü bakteriye en açık yiyeceklerden biridir. Kokoreç, suşi ve benzerler yiyeceklere de veda etmeniz gerekiyor.
Sebzeler sirkeli suda çok iyi yıkanmalıdır. İyi yıkanmamış sebzelerdeki bakteriler, hamilelik döneminde oldukça tehlikeli bir hal alabilir.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x