Diş çekimi sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Eğer dişiniz çekilirken diş etinizde cerrahi bir işlem yapılmadıysa ve çekim sonrasında dikiş atılmadıysa bu basit bir diş çekimidir. Yara bölgesi, içeriden dışarıya doğru boşluğu doldurarak iyileşir. Her ne kadar basit diş çekimi olarak adlandırılsa da cerrahi sonrası bakım kuralları bu diş çekimleri için de geçerlidir. Uyulması gereken kurallar şunlardır:
- Diş çekimi sonrasında size ısırtılan pamuk tamponu 30 dk. boyunca hafif bir kuvvetle ısırın. Bu sayede diş çekim boşluğu kan pıhtısı ile dolacak ve iyileşme süreci başlayacaktır.
- 30 dk. sonra tamponu çöpe atın ve kanama olup olmadığını kontrol edin. Hafif bir sızıntı şekline kanama olması normaldir. Eğer çekim bölgesinde şiddtli kanama mevcut ise size verilen yedek tamponu tekrar 30 dk. süreyle ısırın. Kanama devam ederse doktorunuzu arayın.
- Tamponu çöpe attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa yutun, kesinlikle tükürmeyin.
- Şikâyetiniz olmasa dahi doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.
- Diş çekiminden sonrasında ilk 2 saat herhangi bir şey yiyip içmeyin.
- Sıcak, asitli ve acı gıdaları, kabuklu yemişleri, yara bölgesine kaçabilecek olan susam, çörekotu, patlamış mısır benzeri yiyecekleri en az 1 hafta süreyle tüketmeyin.
- Diş çekiminin yapıldığı gün ağız bakımı ve sıcak banyo yapmayın. Ertesi gün, günlük ağız bakımınıza devam edebilirsiniz ancak yaranın olduğu bölgeye diş fırçası değdirmemeye dikkat edin.
- İlk 3 gün diş çekimi yapılan tarafta çiğneme yapmayın.
- En az 1 hafta alkol ve sigara tüketmeyin. İyileşme sürecinde en kritik dönemin ilk 3 gün olduğunu unutmayın. Özellikle sigara kullanımı, çekim bölgesinde enfeksiyon gelişmesi ihtimalini ciddi oranda arttırır.
- İçecekleri pipetle tüketmeyin. Pipet ağızda emme kuvveti oluşturduğundan pıhtıya zarar verebilir.
- Dilinizde yara yerine bastırmayın.
- Dilinize sivri kemik çıkıntıları gelebilir, bu normaldir.
Eğer cerrahi operasyon sonrasında dikiş atıldıysa, komplike veya cerrahi diş çekimi yapılmış demektir. Bu tarzda diş çekimlerinde kemikten aşındırma yapılabildiği için ek önlemlere ihtiyaç vardır. Yukarıdaki önlemlere ek olarak:
- Dikişleri görmek için asla yanağınızı çekiştirmeyin.
- Operasyon bölgesine ağız dışından (yanaktan) beşer dakika aralıklarla buz uygulayın. Buz eriyince yenisi ile değiştirin. Aşırı soğuk hissetmeniz durumunda uygulamaya bir süre ara verin.
- Gece yatmadan önce buz uygulamasını bırakın.
- Uyurken başınızın altına ilave bir yastık daha koyun.
- Uyuma pozisyonunuzu, çekim bölgesi üzerine baskı gelmeyecek şekilde ayarlayın.
- Ertesi gün ağız bakımınızı ve gargaranızı yapabilirsiniz. Dikişlerin olduğu bölgeye diş fırçası değdirmemeye dikkat edin.
- Dikişler alınana kadar sıcak, asitli ve acı, sert gıdalar tüketmeyin.
- Dikişler alınana kadar kesinlikle sigara kullanmayın.
Dt. Emrah Güvenenler