Narenciye, alkol, alkolsüz içecekler, yeşil çay veya dondurma tüketimi dişleri ve diş etlerini nasıl etkiler?

İyi havanın gelişine genellikle yaşam tarzı ve diyetteki değişiklikler eşlik eder. Hafta sonu kaçamakları, ev dışı öğünler ve kutlamalar yıl boyunca sürdürülen beslenme düzenini değiştirdiği için bahar ve yaz mevsimine yaklaşırken hangi tip yemeklerinin diş sağlığına faydalı olduğuna ve hangilerinden kaçınmak gerektiğine dikkat etmek gerekir.

2020 Sanitas Ağız Sağlığı Araştırmasına göre her on kişiden dokuzu ağız sağlığının durumundan endişe duysa da günlük bakımda hala diş hekimlerinin önerdiği diş fırçalama gibi alışkanlıklara uymayanlar var.

Uygun ağız hijyeni için temel öneriler

“Ağız sağlığımızın tam olması için her yemekten sonra diş fırçalama, gargara kullanımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri gibi hijyenik alışkanlıklarla titiz olmanın yanı sıra dişlerin çürümesini önlemeye yardımcı olacak bir beslenme düzenine sahip olmak gerekir. Diş hekimi Manuela Escorial, “yediğimiz yiyecekler ve onları yediğimiz sıklık, genel olarak sağlığımız üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda dişlerimiz ve diş etlerimiz üzerinde de unutmamamız gereken bir şey vardır ”diyor.

Ağız sağlığını etkileyen yiyecek ve içecekler

Bu durumla karşı karşıya kalan Sanitas'taki diş uzmanları, dişlere ve diş etlerine zarar verebilecek bir dizi yaz yemeğinin bir listesini hazırladılar:

Narenciye gıdalar:

Yaz mevsimi, bazı turunçgiller gibi taze yiyecek ve meyvelerin tüketimini teşvik eder. Ancak bu ürünlerdeki asit diş minesini aşındırarak çürüklere ve diş hassasiyetinin artmasına neden olabilir.

Alkolsüz ve gazlı içecekler:

Sıcak havalar ve sosyal ortamlar bu tür ferahlatıcı içecekleri içmeye her zaman teşvik eder, ancak yüksek oranda şeker ve asitli madde içeriği dişlerde çürükleri ve aşınmayı hızlandırır. Bu nedenle uzmanlar günlük olarak daha çok su tüketmenizi önerir.

Alkol:

Bir önceki noktaya benzer nedenlerle, yaz aylarında alkol tüketimi yoğunlaşma eğilimindedir. Artan bu tüketim ağzı kurutur ve ağzı temizlemekten sorumlu olan diş tükürüğü akışını azaltır.

Yapışkan dokulu tatlılar ve dondurmalar:

Jöleli ve yumuşak şekerler, şuruplar veya jöleler gibi yapışkan şekerler, dişlerin girintilerine daha kolay yapışan ve daha sonra çıkarılmasını zorlaştıran çok miktarda şeker içerir . Aynı şey dondurma için de geçerlidir. Bu nedenle şeker miktarının kontrol edilebilmesi için ev yapımı tatlılar veya dondurma ya da bitter çikolata gibi diğer yiyecekler tercih edilir.

Yeşil çay:

Yeşil çayın aşırı alımı, özellikle tanenler nedeniyle dişler için olumsuz olabilir. Ayrıca ağız kuruluğuna neden olabilir (yeterli su alımı ile önlenebilir) ve zamanla dişlerin doğal rengini değiştirebilir, bu nedenle tüketiminin kontrol edilmesi önerilir.

 

Bu kategorideki diğer maddeler;

Ağız kokusu neden olur? Önlemek için ne yapmak gerekir?

Devamını Oku

Diş çekimi sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Devamını Oku

Diş çürüğü nedir? Diş neden çürür?

Devamını Oku

Diş Sıkma (Bruksizm) Nedir?

Devamını Oku

Diş Taşı Nedir? Zararları Nelerdir?

Devamını Oku

Hasta olduğunuzda ağız sağlığınızı korumak için 5 öneri!

Devamını Oku

Stres, Ağız Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.