Rahim ağzı kanseri, rahim ağzında oluşan kötü huylu kanser hücrelerinin vücuda kontrolsüz yayılmasıyla ortaya çıkar.
Rahim ağzı kanseri Human Papilloma Virüsü(HPV) adı verilen bir virüsün vücuda girmesi yoluyla yayılan, kadın kanserleri arasında meme kanserinin ardından en sık görülen 2. Kanser türüdür.
Önceleri erken teşhis için düzenli aralıklarla Pap Smear testi yaptırılması önerilirken günümüzde artık HPV virüsü aşısı bulunmaktadır.
Kadınlar olduğu kadar erkekler de HPV virüsü taşıyıcısıdır. Virüs erkeklere zarar vermese bile cilt ve cinsel yolla bulaştığı için tehlikeli olabilir.
Her virüs gibi HPV de evrim geçirmiştir. Rahim ağzı kanserine sebep olan virüs 16 ve 18 kodlu virüslerdir. Dolayısıyla HPV taşıyıcısı olan herkes kanser olmayabilir.
HPV aşısı nedir?
HPV aşısı rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüsleri için geliştirilmiş koruyucu ve bağışıklık sağlayıcı bir aşıdır ve %90 oranında koruma sağlar.
HPV aşısı yapılmış olsa bile yine de düzenli aralıklarla Pap smear testi yapılması önerilmektedir.
Hiç cinsel ilişkiye girmemiş olsa bile yine de kadınların 2 yılda bir pap smear testi yapması önerilmektedir.
Kimler aşı yaptırmalıdır?
9-26 yaş arasındaki tüm kadınlar HPV aşısı yaptırmalıdır.
Araştırmalar erken yaşta, hiç cinsel ilişkiye girmeden önce yapılan HPV aşılarının daha başarılı olduğunu göstermektedir.
HPV virüsü, cinsel ilişki olmasa da iç çamaşırı teması ile dahi bulaşabilmektedir.
26 yaş üstü kadınlarda HPV’ye maruz kalma olasılığının dah yüksek olduğu hesap edilerek, aşının etkisinin düşmesi nedeniyle aşılanması tavsiye edilmemektedir.
Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.