Sıklıkla ergenlik dönemi boyunca görülebilen, sonrasında da etkileri devam eden ciddi bir hastalıktır. Yeme bozuklukları 8 alt gruba ayrılmıştır;
1. Anoreksiya Nervoza (AN),
2. Bulimia Nervoza (BN),
3. Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (TYB),
4. Pika Sendromu,
5. Geri Çıkarma (Geviş Getirme) Bozukluğu,
6. Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alımı Bozukluğu,
7. Tanımlanmış Diğer Bir Beslenme ve Yeme Bozukluğu,
8. Tanımlanmamış Beslenme ve Yeme Bozukluğu
Diğer ruhsal bozukluklar ile eş tanı sıklıkla görülmekle birlikte, yeme bozuklukları diğer psikiyatrik bozukluklara göre daha yüksek oranda kronikleşme ve olumsuz sonuçlara yol açma eğilimindedir. Erken ergenlik döneminde (10-14 yaş) yeme bozuklukları sıklığı çok düşük olsa da, elimizdeki bilgiler yeme bozuklukları ve yeme bozukluğu sendromlarının erken ergenlikte arttığını öne sürmektedir.
İdeal Bakım Standardı
Erken tanı ve zamanında müdahale, kanıta dayalı tedavi ve multi disipliner ekip yaklaşımını (tıbbi, psikolojik, beslenme) kapsamaktadır. Tedavide ve komplikasyonlarının önlenmesinde, tıbbi beslenme tedavisinin önemli rolü bulunmaktadır.
Tıbbi Beslenme Tedavisi
Hhastanın fiziksel ve laboratuvar bulguları ile aldığı medikal tedaviye göre kişiye özel olarak uygulanmaktadır. İlk olarak, bireyin beslenme durumu ve bilgisi, motivasyonu, o anki yeme alışkanlıkları, davranış durumu ve laboratuvar bulguları değerlendirilir. Yeme bozukluğu olan bir hastanın ilk değerlendirmesinde önerilen laboratuvar ve görüntüleme uygulamaları ile bu uygulamalara karşılık gelen anomaliler belirlenmiştir. Tedavide beslenme uzmanı, hasta ile güven ilişkisi kurar ve tedavinin seyri boyunca hasta ile sürekli temas halinde olur. Tedavi programları genellikle; kilo kaybının önlenmesi ve stabilizasyon, kilo kazanımı ve kilonun korunması aşamalarını içermektedir.
Beslenme Tedavisinde Temel Unsurlar
Bunlar, beslenme eğitimi, öğün planlama, düzenli yeme alışkanlıklarının oluşturulması ve hastanın diyet yapmasının önlenmesidir. Bireyler, genellikle besinlerin enerji değerlerini çok iyi bilmektedir; daha çok karbonhidrat ve yağ içerikleri düşük, lifli besinleri tercih etmektedirler (salata ve haşlanmış sebze gibi). Ekmek, pilav, makarna gibi unlu yiyecek tüketimleri neredeyse yoktur. Yapılan bir çalışmada yeme bozukluğu olan bireylerin tedavi öncesi ve sonrasındaki (Beden Kitle İndeksi (BKİ): ağırlık (kg)/boy uzunluğu (m)2) ≥19.5 kg/m² olduktan sonra) yeme davranışları incelenmiş, tedavi sonrası kalori ve yağ tüketim oranları tedavi öncesine göre anlamlı derecede artmış bulunmuştur. Diğer taraftan her iki durumda da normal bireylere kıyasla alınan kalori ve yağ miktarı anlamlı derecede düşük saptanmıştır.
Son zamanlarda,
mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Meltem Şeniz Toksoy
Bu içerik, Fransız Lape Hastanesi tarafından, senCard için özel olarak hazırlanmıştır.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x