Balık Tüketiminin Önemi


Beslenmemiz de en önemli besinlerden bir olan balıkların Türkiye’deki tüketim miktarları oldukça düşüktür. Özellikle TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilene bakıldığında Türkiye’de bir insanın yılda ortalama tükettiği su ürünleri (balık çeşitleri, karides vb.) miktarı 2019 yılında 6,26 kg çıkmıştır. Avrupa ülkelerinde bu miktar yıllık kişi başı 24-25 kg’a yakındır.

Balıklar bizim için en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Yüksek miktarda protein içerirler. Diğer et ürünleri ile kıyasladığımızda balıkların yağ oranları çok daha düşüktür ve içeriğinde çoklu doymamış yağ asitleri içerirler. Bu yağ asitlerinin arasında en önemli olanı da vücudumuz için esansiyel olan Omega-3 yağ asitleridir. Ayrıca çoğu balık çeşidi özellikle A, D, K ve B vitaminlerine ek olarak iyot, fosfor, selenyum ve çinko gibi mineraller bakımında da zengindir.

Akdeniz diyetinin de temel unsurlarında biri olan bu balıkların içerdiği besin ögeleri sayesinde vücuda birçok faydası da bulunmaktadır. Özellikle kalp-damar hastalıkları, romatoid artirit, kanser (meme ve kolorektal kanseri), astım ve alzheimer gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca hamilelik ve emzirme sürecinde düzenli balık tüketmek bebeklerin görsel ve bilişsel gelişimine de katkı sağlamaktadır. Fakat dikkat edilmelidir ki deniz kirliliğinin artmasıyla birlikte balıklarda da cıva gibi ağır metal birikmeleri görülebileceğinden cıva içeriği düşük olabilecek somon, ringa balığı veya alabalık tercih edilebilir.

Sonuç olarak balık çok sık tüketmediğimiz bir besin olmakla birlikte aslında sağlığımız için çok önemli olan bir protein kaynağıdır. Sağlığımıza olan olumlu etkilerini görmek için düzenli olarak haftada en az 2-3 porsiyon (yaklaşık 300-500 g) balık tüketimi önerilmektedir. Pişirme yöntemi olarak da buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri kullanılabilir.

senCard Video Hekimlik - Dyt. Betül Karataş’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.

 

 

Bu kategorideki diğer maddeler;

Tam Buğday Ekmek mi? Beyaz Ekmek mi?

Devamını Oku

Probiyotikler

Devamını Oku

Bal mı? Pekmez Mi?

Devamını Oku

Şeker Tüketimine Son Veren Besinler!

Devamını Oku

Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Devamını Oku

Ramazan'da Nasıl Beslenmeli?

Devamını Oku

Spirulina Nedir?

Devamını Oku

Kahvaltının Önemi

Devamını Oku

Çiftlik Salata Tarifi

Devamını Oku

Patatesli Mantar Tarifi

Devamını Oku

Doğal Şifa: Kudret Narı

Devamını Oku

Fırında Palamut Tarifi

Devamını Oku

Fırında Lüfer Tarifi

Devamını Oku

Taze Enginar Salatası Tarifi

Devamını Oku

Asma Yaprağında Taze Levrek Balığı Tarifi

Devamını Oku

Her Derde Deva: Keçiboynuzu

Devamını Oku

Besinler Ruh Halini Etkiler Mi?

Devamını Oku

Daha Az Yemek Yemek Için 6 Öneri

Devamını Oku

Mutluluk Diyeti: 5 Gülümseten İpucu

Devamını Oku

Kendi Meyveli Sodanı Yap!

Devamını Oku

Kalbin İçin Tüket!

Devamını Oku

Tuzu Azalt, Yaşam Kaliteni Arttır!

Devamını Oku

Vitaminler ve Mineraller

Devamını Oku

Sağlıklı ve Zararlı Yağlar

Devamını Oku

Kefir’in 100 faydası

Devamını Oku

Kolesterol ve Sağlığın

Devamını Oku

Yılbaşı Sofrasından Sağlıklı Kalkmanın 10 Yolu

Devamını Oku

Bir Akdeniz Mucizesi; Zeytinyağı

Devamını Oku

Ramazanda Beslenme Önerileri

Devamını Oku

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamını Oku

Kurban Eti Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Devamını Oku

Zencefilgillerin Mucizesi

Devamını Oku

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmede Sebze Meyve Sularının Önemi

Devamını Oku

Dünya Süt Günü

Devamını Oku

Vitamin Deposu Ev Yapımı LİMONATA!

Devamını Oku

Limon Mu? Sirke Mi?

Devamını Oku

Bağışıklık Sistemimizi Güçlendiren Besinler

Devamını Oku

Neden Su İçmeliyiz?

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum

x