Probiyotikler


İnsan vücudundaki hücreler toplamda 10 trilyonken, bağırsaklarımızdaki mikroorganizmaların (bakteriler, virüsler vb.) miktarının 100 trilyona kadar ulaşabildiğini biliyor muydunuz? Bağırsaklarımızda yaşayan mikroorganizma popülasyonuna bağırsak mikrobiyotası denmektedir. İnsanların mikrobiyotası genetik, yaş, stres, beslenme alışkanlıkları, ilaçlar ve doğum şekli gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Bu nedenle her insanın mikrobiyotası birbirinden farklıdır.

Her şeyin iyisi ve kötüsü olduğu gibi mikrobiyotamızda da sağlığımızı bozup hasta olmamıza neden olabilecek zararlı mikroorganizmalar (Clostridia ve proteolitik Bacteroides türleri) ve sağlığımızı iyileştirip özellikle bağırsak floramızı dengeleyen yararlı mikroorganizmalar (Lactobacilli ve Bifidobacteria) bulunmaktadır.

Özellikle zararlı mikroorganizmaların türlerinde ve miktarlarında meydana gelen artışlar mikrobiyotanın dengesinde bozulmalara neden olup çeşitli hastalıkların oluşmasında rol oynayabileceği gösterilmiştir. Bu hastalıkların başında; alerji, diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar, bağırsak hastalıkları, astım ve depresyon gelmektedir.

Probiyotik nedir?

Probiyotikler, belirli miktarlarda alındığında barsak florasını dengeleyip canlıların sağlığını olumlu yönde etkileyen yararlı mikroorganizmalardır ve eczanelerden alanan probiyotik takviyeleri veya probiyotik besinler (kefir, probiyotikli yoğurtlar vb.) aracılığı ile tüketilebilmektedir.

Düzenli kullanımında; bağışıklığı güçlendirmede, iltihabi bağırsak hastalıklarının tedavisinde (ülseratif kolit ve Crohn gibi), diyarenin (ishal) tedavisinde, alerjik hastalıkların tedavisinde, laktoz intoleransının önlenmesinde ve kanser oluşumunun önlenmesinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Fakat sağlığa faydaları tükettiğimiz probiyotik kaynağının içindeki bakterilerin türüne göre değişmektedir. Bu nedenle hangi sağlık sorunun iyileşmesinde destekleyici olması için bir doktor önerisi ve kontrolünde doğru probiyotik kullanması gerekmektedir.

senCard Video Hekimlik - Dyt. Betül Karataş’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.

Bu kategorideki diğer maddeler;

Balık Tüketiminin Önemi

Devamını Oku

Tam Buğday Ekmek mi? Beyaz Ekmek mi?

Devamını Oku

Bal mı? Pekmez Mi?

Devamını Oku

Şeker Tüketimine Son Veren Besinler!

Devamını Oku

Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Devamını Oku

Ramazan'da Nasıl Beslenmeli?

Devamını Oku

Spirulina Nedir?

Devamını Oku

Kahvaltının Önemi

Devamını Oku

Çiftlik Salata Tarifi

Devamını Oku

Patatesli Mantar Tarifi

Devamını Oku

Doğal Şifa: Kudret Narı

Devamını Oku

Fırında Palamut Tarifi

Devamını Oku

Fırında Lüfer Tarifi

Devamını Oku

Taze Enginar Salatası Tarifi

Devamını Oku

Asma Yaprağında Taze Levrek Balığı Tarifi

Devamını Oku

Her Derde Deva: Keçiboynuzu

Devamını Oku

Besinler Ruh Halini Etkiler Mi?

Devamını Oku

Daha Az Yemek Yemek Için 6 Öneri

Devamını Oku

Mutluluk Diyeti: 5 Gülümseten İpucu

Devamını Oku

Kendi Meyveli Sodanı Yap!

Devamını Oku

Kalbin İçin Tüket!

Devamını Oku

Tuzu Azalt, Yaşam Kaliteni Arttır!

Devamını Oku

Vitaminler ve Mineraller

Devamını Oku

Sağlıklı ve Zararlı Yağlar

Devamını Oku

Kefir’in 100 faydası

Devamını Oku

Kolesterol ve Sağlığın

Devamını Oku

Yılbaşı Sofrasından Sağlıklı Kalkmanın 10 Yolu

Devamını Oku

Bir Akdeniz Mucizesi; Zeytinyağı

Devamını Oku

Ramazanda Beslenme Önerileri

Devamını Oku

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamını Oku

Kurban Eti Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Devamını Oku

Zencefilgillerin Mucizesi

Devamını Oku

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmede Sebze Meyve Sularının Önemi

Devamını Oku

Dünya Süt Günü

Devamını Oku

Vitamin Deposu Ev Yapımı LİMONATA!

Devamını Oku

Limon Mu? Sirke Mi?

Devamını Oku

Bağışıklık Sistemimizi Güçlendiren Besinler

Devamını Oku

Neden Su İçmeliyiz?

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum

x