Kalbin İçin Tüket!



Sağlıklı beslenme hastalıklardan korunmanız için yapmanız gerekenlerin başında geliyor. Kötü alışkanlıklarınızı bırakmak, stressiz ve hareketli bir yaşam, sağlıklı olma yolunda atacağınız diğer adımlar. Sağlıklı beslenmek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için atılması gereken ilk adımlardan birini oluşturuyor.

Koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve kardiyomiyopati gibi kalp hastalıkları günümüzde en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Avrupa Sağlık Ağı’nın kalp hastalıklarıyla mücadele için belirlediği stratejinin hedefinde; doymuş ve trans yağ tüketimini azaltmak, meyve ile sebze tüketimini artırmak ve tuz tüketimini azaltmak yer alıyor.

Kalp sağlığınız için dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta da kalp dostu olarak bilinen bazı besinleri sofranızdan eksik etmemek!


Balık Kalp Ritmini Düzenliyor

Balık içeriğindeki omega 3 yağ asidi sayesinde kötü kolesterolün düşmesinde ve iyi kolesterolün artmasında fayda sağlıyor. Aynı zamanda kanda pıhtılaşmayı azaltıyor ve trigliserid seviyesinin düşmesinde etkili oluyor. Bunların yanı sıra kalp ritminin düzenlenmesinde de yardımcı. Tüm bu etkileri nedeniyle kalp damar hastalıklarından koruyan besinlerin en üst sıralarında yer alıyor. Bunun yanı sıra proteinden de oldukça zengin olan balığı buğulama ya da ızgara olarak haftada 2-3 kez yemeye özen gösterin.


Bir Avuç Çiğ Fındık

Ceviz, badem ve fındık içerdikleri omega 3 ve E vitamini sayesinde kandaki kötü kolesterolün düşmesinde ve iyi kolesterolün artmasında yarar sağlıyor, kanda pıhtılaşmayı azaltıyor ve trigliserid seviyesinin düşmesinde etkili oluyor. Bu önemli faydaları nedeniyle ceviz, badem ve fındık düzenli olarak tüketmeniz gereken önemli besinler arasında yer alıyor. Her gün 2-3 adet tam ceviz, 8-10 adet çiğ badem ya da fındık tüketmeye özen gösterin.


Bir Kaşık Zeytinyağı

Tekli ve çoklu doymamış ‘iyi’ yağlar grubuna giren zeytinyağı kalp hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. Kötü kolesterolü düşüren zeytinyağı anti inflamatuar etkileri sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Kalp sağlığınız için yağ tercihinizi zeytinyağından yana kulanın. Ancak faydalı olduğunu düşünerek fazla miktarda yağ kullanmanın faydayı zarara dönüştürdüğünü de unutmayın. Günde yaklaşık 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını salatalarınızda veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.


Elmayla Kolesterolünüzü Düşürün

Kalp hastalıklarından korunmak için meyve ve sebzeleri sofranızdan eksik etmemeniz çok önemli. Elma özellikle pektin içeriği ile kalp sağlığınız için düzenli olarak tüketmeniz gereken meyvelerden biri. Bunun nedeni ise suda çözünen posa olan pektinin kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltması. Kalp sağlığınız için her gün 1 adet orta boy elma yemeyi ihmal etmeyin.


Ispanağın Posası Yarıyor

Ispanak, potasyum ve posadan zengin bir sebzedir. Potasyum kan basıncının kontrol altına alınmasında ve kolesterolün düşürülmesinde fayda sağlıyor. Ayrıca kalp kasının düzenli çalışmasında da etkili oluyor. Posa da kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardım ediyor. Ispanağın yanı sıra; semizotu ve brokoli gibi yeşil renkli sebzeler de kalp sağlığınız için önemli besinler arasında yer alıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle yeşil yapraklı sebzeleri sofranızda haftada 2-3 kez bulundurun.


Yulafı Öğünlerinize Ekleyin 

Yulafta yüksek miktarda bulunan ve bir posa türü olan beta glukanın, kolesterol ile kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunuyor. Yapılan çalışmalarda, beta glukanın hem toplam kolesterol hem de kötü kolesterol denilen LDL’yi düşürdüğü biliniyor. Yulafı, süt veya yoğurda ekleyerek haftada 2-3 defa tüketmenizde fayda var.


Yeşil Çay Pıhtılaşmayı Önlüyor

İçerisindeki polifenolik bileşiklere bağlı olarak yeşil çay, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Kalp krizinin en önemli nedeni olan pıhtı oluşumunu önleyen yeşil çayın, kan basıncındaki değişimlere karşı koruyucu ve kötü kolesterolü düşürücü görevleri de bulunuyor. Kalp sağlığınızı korumak için her gün 1-2 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Ancak böbreklerinizde sorun varsa, kalp-damar hastası iseniz hekiminize mutlaka danışmayı ihmal etmeyin.

Bu kategorideki diğer maddeler;

Spirulina Nedir?

Devamını Oku

Kahvaltının Önemi

Devamını Oku

Doğal Şifa: Kudret Narı

Devamını Oku

Çiftlik Salata Tarifi

Devamını Oku

Patatesli Mantar Tarifi

Devamını Oku

Fırında Palamut Tarifi

Devamını Oku

Fırında Lüfer Tarifi

Devamını Oku

Taze Enginar Salatası Tarifi

Devamını Oku

Asma Yaprağında Taze Levrek Balığı Tarifi

Devamını Oku

Her Derde Deva: Keçiboynuzu

Devamını Oku

Besinler Ruh Halini Etkiler Mi?

Devamını Oku

Daha Az Yemek Yemek Için 6 Öneri

Devamını Oku

Mutluluk Diyeti: 5 Gülümseten İpucu

Devamını Oku

Kendi Meyveli Sodanı Yap!

Devamını Oku

Tuzu Azalt, Yaşam Kaliteni Arttır!

Devamını Oku

Vitaminler ve Mineraller

Devamını Oku

Sağlıklı ve Zararlı Yağlar

Devamını Oku

Kefir’in 100 faydası

Devamını Oku

Kolesterol ve Sağlığın

Devamını Oku

Yılbaşı Sofrasından Sağlıklı Kalkmanın 10 Yolu

Devamını Oku

Bir Akdeniz Mucizesi; Zeytinyağı

Devamını Oku

Ramazanda Beslenme Önerileri

Devamını Oku

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamını Oku

Kurban Eti Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Devamını Oku

Zencefilgillerin Mucizesi

Devamını Oku

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmede Sebze Meyve Sularının Önemi

Devamını Oku

Dünya Süt Günü

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.