Bir Akdeniz Mucizesi; Zeytinyağı



Bir Akdeniz iklimi ağacı bitkisi olan zeytin ağacının insanlık tarihindeki yeri tam olarak bilinmemekle birlikte yapılan çeşitli arkeolojik araştırmalar, Ege Denizi’nde 39 bin yıllık zeytin yaprağı fosilleri olduğunu ortaya koymuştur. Yüzyıllardır Akdenizlilerin sağlık ve güzellik kaynağı olan zeytin aynı zamanda kutsal metinlerde de şifa kaynağı olarak belirtilmiştir. Türkiye, zeytin üretici ülkeler arasında ağaç varlığı açısından 4’üncü, alan açısından 6’ncı sıradadır. Bu nedenle Ege bölgesinde üretilen zeytin ve zeytinyağı önemli ölçüde dikkat çekmektedir.


“Fonksiyonel gıda” zeytinyağı

Taşıdığı eşsiz ve çeşitli antioksidan madde kapasitesi, yüksek orandaki tekli doymamış yağ asidi ve içerdiği, insan metabolizmasının olmazsa olmazı olan yağda eriyen A D E K vitaminleri ile zeytinyağı vücudumuz için olmazsa olmaz bir besin kaynağıdır. Zeytinyağının bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağ olması sebebiyle bitkisel yağlar arasında tüketimi en sağlıklı ve verimli yağdır.

Zeytinyağının bu özellikleri ile uluslararası tıp bilimi otoritelerince, insan fizyolojisi ve metabolizması üzerinde olumlu etkileri yanında hastalıklardan korunmada ve iyileşmede, daha sağlıklı bir yaşam sürmede etkinlik gösteren gıda anlamına gelen “fonksiyonel gıda” olarak adlandırılmaktadır.


Diyetlerde zeytinyağı

Kalp hastalıklarına, felce ve hatta kansere karşı koruyucu etkilere sahip olan ve genel sağlığı iyileştiren bir diyet modeli olarak önerilen Akdeniz Diyeti, zeytinyağı kullanımının en yoğun olduğu diyettir. Yapılan araştırmalar ile Akdeniz ülkelerinde kalp hastalıklarının daha düşük olmasının beslenme modeli ile ilişkili olduğunun saptanması ile ortaya çıkan Akdeniz diyetinin anahtar bileşeni zeytin ve zeytinyağı tüketimidir.



Bu içerik Maia Organik Tarım Ürünleri Diyetisyeni Asena Açıkyol tarafından, senCard için hazırlanmıştır.

 

 

Bu kategorideki diğer maddeler;

Spirulina Nedir?

Devamını Oku

Kahvaltının Önemi

Devamını Oku

Doğal Şifa: Kudret Narı

Devamını Oku

Çiftlik Salata Tarifi

Devamını Oku

Patatesli Mantar Tarifi

Devamını Oku

Fırında Palamut Tarifi

Devamını Oku

Fırında Lüfer Tarifi

Devamını Oku

Taze Enginar Salatası Tarifi

Devamını Oku

Asma Yaprağında Taze Levrek Balığı Tarifi

Devamını Oku

Her Derde Deva: Keçiboynuzu

Devamını Oku

Besinler Ruh Halini Etkiler Mi?

Devamını Oku

Daha Az Yemek Yemek Için 6 Öneri

Devamını Oku

Mutluluk Diyeti: 5 Gülümseten İpucu

Devamını Oku

Kendi Meyveli Sodanı Yap!

Devamını Oku

Kalbin İçin Tüket!

Devamını Oku

Tuzu Azalt, Yaşam Kaliteni Arttır!

Devamını Oku

Vitaminler ve Mineraller

Devamını Oku

Sağlıklı ve Zararlı Yağlar

Devamını Oku

Kefir’in 100 faydası

Devamını Oku

Kolesterol ve Sağlığın

Devamını Oku

Yılbaşı Sofrasından Sağlıklı Kalkmanın 10 Yolu

Devamını Oku

Ramazanda Beslenme Önerileri

Devamını Oku

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamını Oku

Kurban Eti Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Devamını Oku

Zencefilgillerin Mucizesi

Devamını Oku

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmede Sebze Meyve Sularının Önemi

Devamını Oku

Dünya Süt Günü

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.