Ramazanda Beslenme Önerileri



Ramazanda değişen beslenme düzeniyle birlikte hazımsızlık çok sık karşılaşılan bir sorundur. Bunu önlemek için aşağıda belirttiğimiz önerilere dikkat etmelisiniz;

  • Su, insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. Özellikle bütün gün susuz kalan vücudumuzun bu ihtiyacını mutlaka gidermeye çalışmalıyız. Bu yüzden iftardan sahura kadar 2 litre su için. Çay ve kahveyi ise yemeklerden yarım saat sonra açık ve şekersiz olarak tüketmeye çalışın.
  • Yemeklerinizi iyi hazmedebilmek için yavaş yavaş ve sakin bir şekilde yiyin. Unutmayın stres herşeyin olduğu gibi sindiriminde bir numaralı düşmanıdır. Yemek yerken her işinize ara verin ve tamamen tabağınızdaki yemeye odaklanın.
  • Lokmalarınızı iyice öğütünceye kadar çiğneyin.  Bu durum tokluk duygusu vereceğinden daha az yemek yemenizi sağlar. Böylece yemek sonrası mide rahatsızlıklarından da kurtarır.
  • Yemek yerken konuşmamaya çalışın hava yutmak mide ve bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olur.
  • Sahura kalkmayı ihmal etmeyin. Eğer kalkamıyorsanız yatmadan önceki son öğününüzü mümkün olduğu kadar geç tüketmeye çalışın.  Uyku sırasında sindirim yavaşlayacağı için sahurda çok yemek sindirim sistemini zorlayacaktır. Sahura kalktığınızda bunu unutmayın.

Ramazan Ayı İçin Genel Örnek Mönü :

İftar (İmsakiye’ye göre) :

  • 1-2 adet hurma veya 5-6 adet zeytin,
  • 1 kase çorba (az yağlı olan mercimek, tarhana veya sebze çorbaları tercih edilmelidir.),
  • Bol salata,
  • 2 dilim ekmek (tercihen kepek ekmeği) veya pide,
  • 1 porsiyon et veya etli sebze yemeği veya1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği,
  • 1 kase yoğurt.

Ara Öğün (21.00-22.00) :

  • 2 porsiyon meyve,
  • 1 su bardağı süt-yoğurt (Tercihen yağsız olanlar),

Sahur (Kaçta kalkıyorsanız) :

  • 1 adet haşlanmış yumurta,
  • 1-2 ince dilim peynir,
  • Domates, salatalık,
  • 2-3 adet zeytin,
  • 1 porsiyon meyve,
  • 2-3 dilim ekmek (Daha tok tutacağı için kepekli ekmek tercih etmelisiniz) veya pide,

Not: Bu beslenme planı, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için uygundur. Haftada 2-3 kez ara öğün yerine sütlü tatlı (bazen güllaç) yenilebilir.

Gülden Akışık Cömert
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Bu kategorideki diğer maddeler;

Spirulina Nedir?

Devamını Oku

Kahvaltının Önemi

Devamını Oku

Doğal Şifa: Kudret Narı

Devamını Oku

Çiftlik Salata Tarifi

Devamını Oku

Patatesli Mantar Tarifi

Devamını Oku

Fırında Palamut Tarifi

Devamını Oku

Fırında Lüfer Tarifi

Devamını Oku

Taze Enginar Salatası Tarifi

Devamını Oku

Asma Yaprağında Taze Levrek Balığı Tarifi

Devamını Oku

Her Derde Deva: Keçiboynuzu

Devamını Oku

Besinler Ruh Halini Etkiler Mi?

Devamını Oku

Daha Az Yemek Yemek Için 6 Öneri

Devamını Oku

Mutluluk Diyeti: 5 Gülümseten İpucu

Devamını Oku

Kendi Meyveli Sodanı Yap!

Devamını Oku

Kalbin İçin Tüket!

Devamını Oku

Tuzu Azalt, Yaşam Kaliteni Arttır!

Devamını Oku

Vitaminler ve Mineraller

Devamını Oku

Sağlıklı ve Zararlı Yağlar

Devamını Oku

Kefir’in 100 faydası

Devamını Oku

Kolesterol ve Sağlığın

Devamını Oku

Yılbaşı Sofrasından Sağlıklı Kalkmanın 10 Yolu

Devamını Oku

Bir Akdeniz Mucizesi; Zeytinyağı

Devamını Oku

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamını Oku

Kurban Eti Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Devamını Oku

Zencefilgillerin Mucizesi

Devamını Oku

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmede Sebze Meyve Sularının Önemi

Devamını Oku

Dünya Süt Günü

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.