Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler



Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun büyümesi, gelişmesi ve sağlığın korunabilmesi için kişilerin boy, kilo, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine uygun miktarda ve çeşitte besin almasıdır. Günlük hayatta genel olarak bunlara dikkat etmemize rağmen Ramazan ayı geldiğinde bildiğimiz bu kurallar unutuyor, yanlış beslenme ve sağlığımıza dikkat etmemizden dolayı birçok sorun yaşıyoruz. Oysaki Ramazan ayının amacı bütün gün aç kalıp daha sonra bunun acısını çıkarırcasına yemek değil, bütün bir yıl boyunca yorulan sindirim sistemimizi dinlendirmektir. Ancak maalesef iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yiyerek vücudumuzu çok daha fazla yoruyoruz.

Ramazan ayında yaşanan sorunların çoğu yanlış beslenmeden kaynaklanır ve bunlar ülser, mide kanaması gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve diğer bazı hastalıklara neden olur.


İftar ve sahurda en çok yapılan hatalar;

  • Hızlı şekilde yemek,
  • Çok miktarda yemek,
  • Kahvaltıyla başlayıp, tatlıyla sonlanan ağır öğünler yemek,
  • Yemek esnasında çok miktarda su içmek,
  • Sahura kalkmamak veya kalkıp çok yemek,
  • Yemek sonrası hareketsiz kalmak,
  • Aç karnına sigara içmek...

Beyine doyma iletisi 20 dakika gibi bir sürede iletildiğinden hızlı yemek yiyenler doygunluk hissini algılayamazlar ve gerektiğinden fazla yemek yerler. Bunu önlemek için günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmemiz gerekiyorsa Ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Oruçluyken gün boyu alamadığımız besin ihtiyacımızı iftar ve sonrasında karşılamak zorundayız. Bu amaçla orucumuzu ikindi öğünü yer gibi hafif gıdalarla ( çorba ve peynir, ekmek-pide, zeytin gibi) açmalı, 1-2 saat kadar ara verip akşam yemeği olarak da etli sebze yemeği, bol salata, yoğurt, az miktarda makarna veya pilav gibi yemeklerle devam etmeliyiz. Mide ve bağırsakları zorlayıcı kızartma türü, yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmalıyız. Yediklerimizi hazmettikten sonra ara öğün olarak meyve, süt-yoğurt yine haftada 2-3 kez sütlü tatlı yiyebiliriz.



Gülden Akışık Cömert
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Bu kategorideki diğer maddeler;

Spirulina Nedir?

Devamını Oku

Kahvaltının Önemi

Devamını Oku

Doğal Şifa: Kudret Narı

Devamını Oku

Çiftlik Salata Tarifi

Devamını Oku

Patatesli Mantar Tarifi

Devamını Oku

Fırında Palamut Tarifi

Devamını Oku

Fırında Lüfer Tarifi

Devamını Oku

Taze Enginar Salatası Tarifi

Devamını Oku

Asma Yaprağında Taze Levrek Balığı Tarifi

Devamını Oku

Her Derde Deva: Keçiboynuzu

Devamını Oku

Besinler Ruh Halini Etkiler Mi?

Devamını Oku

Daha Az Yemek Yemek Için 6 Öneri

Devamını Oku

Mutluluk Diyeti: 5 Gülümseten İpucu

Devamını Oku

Kendi Meyveli Sodanı Yap!

Devamını Oku

Kalbin İçin Tüket!

Devamını Oku

Tuzu Azalt, Yaşam Kaliteni Arttır!

Devamını Oku

Vitaminler ve Mineraller

Devamını Oku

Sağlıklı ve Zararlı Yağlar

Devamını Oku

Kefir’in 100 faydası

Devamını Oku

Kolesterol ve Sağlığın

Devamını Oku

Yılbaşı Sofrasından Sağlıklı Kalkmanın 10 Yolu

Devamını Oku

Bir Akdeniz Mucizesi; Zeytinyağı

Devamını Oku

Ramazanda Beslenme Önerileri

Devamını Oku

Kurban Eti Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Devamını Oku

Zencefilgillerin Mucizesi

Devamını Oku

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmede Sebze Meyve Sularının Önemi

Devamını Oku

Dünya Süt Günü

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.