Kasım ayının son günlerine gelirken artık yavaş yavaş kışın soğuğunu kemiklerimizde hissetmeye başladık. Özellikle soğuk algınlığı ve nezlenin giderek sık görülmeye başladığı bu günlerde isterseniz gelin beslenmeyle bağışıklığımızı nasıl arttırabiliriz konuşalım. İlk olarak bağışıklığımızı arttırmak için yapılması gereken en önemli adım yeterli ve dengeli bir beslenme stilini benimsemektir. Çünkü bağışıklık sistemimizin güçlenebilmesi amacıyla vücudumuz için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınması gerekir. Özellikle mikro besin öğeleri olan vitaminlerden A, C, D, E, B2, B6, B12, folik asit, beta karoten ve minerallerden demir, selenyum ve çinkonun yeterli miktarlarda alınması bağışıklığımızı destekleyen ana unsurlardandır. Türkiye de çok sık görülen demir, D vitamini ve B12 gibi vitaminlerin eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Bağışıklığımız güçlendiren ve yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmemizi sağlayan en iyi diyet stili ise Akdeniz diyetidir. Akdeniz diyetinin temelinde bol sebze ve meyve tüketimi vardır. Hayvansal kaynaklı besinlerden kırmız et sınırlanırken yerine daha çok balık tercih edilir. Ayrıca günlük beslenme programlarında daha çok tam tahıllı gıdalar, kurubaklagiller ve sağlıklı yağları içeren ceviz, badem gibi yağlı tohumlar bulunmaktadır bu nedenle bağışıklığınızı güçlendirmek için;
Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın
Sebze ve meyveler yüksek vitamin ve mineral içeriklerinden dolayı yeterli ve dengeli beslenmenin büyük bir parçasını oluştururlar. Genel olarak beslenmemizde günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi önerilmektedir. Bu besinler bağışıklık üzerindeki etkilerini genellikle içerdikleri A, C, E vitaminleri ve antioksidan kapasiteleri sayesinde gösterirler.
Özellikle C vitamini içeriği yüksek olan mandalina, portakal, çilek gibi meyveler ve biber, maydanoz ve marul gibi sebzeleri tüketmek bağışıklığımızı ve hastalıklara karşı vücut direncimizi arttırmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki C vitamini en hassas vitaminlerden biridir. Besin üzerinde uygulanan kesme, pişirme gibi yöntemler C vitamini içeriğinin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle çiğ tüketilebilen sebzeleri pişirmeden tüketmek o besinden C vitaminini daha fazla alabilmenizi sağlayacaktır.
Omega-3 için balık tüketin
Balıklar hem protein hem de vücudumuz için elzem(esansiyel) olan omega-3 açısından en zengin besin türlerindendir. İçeriğindeki EPA VE DHA adlı anti-inflamatuar Omega-3 yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirler. Balıkların hafta da 2-3 kez ızgara, fırında veya buğulama gibi yöntemlerle pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir.
Probiyotik besinleri hayatınıza katın
Son zamanda yapılan araştırmalarda probiyotik besinlerin düzenli tüketilmesi sonucunda bağışıklığı güçlendirmede etkili oldukları bulunmuştur. Özellikle probiyotik besinlerden probiyotikli yoğurt ve kefir tüketiminizi arttırarak bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz.
Zencefil tüketin
Zencefil yüzyıllardır soğuk algınlıklarında sıkça kullanılan bir besindir. Anti-inflamatuar ve antioksidan kapasitesi yüksek olan zencefil, taze veya kuru şeklinde alınıp bal ve limonla birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklarına karşı koruma ve iyileştirmede etkilidir.
Yeşil/Beyaz çay için
Yeşil/Beyaz çay yüksek antioksidan kapasitesine sahip bir içecektir. İçeriğinde bulunan fenolik bileşenler sayesinde anti-mikrobiyal ve anti-viral özelliklere sahiptir. Bağışıklığımızı desteklemesi amacıyla günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz.
senCard Video Hekimlik - Dyt. Betül Karataş’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x