Spirulina

Son zamanların ‘süper besin’ veya ‘denizden gelen’ mucize gibi etiketler ile öne çıkan Spirulina nedir, beslenme faydaları ve potansiyel yan etkileri nelerdir ve herkes için güvenli midir? Bu gıda takviyesine bir göz atalım…

Spirulina Nedir? Nasıl Tüketilir?

Spirulina, genellikle toz halinde veya ek olarak tüketilen mavi-yeşil alglerdir. Yani, bilinenin aksine, bir bitki türü olmayan Spirulina su yosunu diye tanımlanabilir.  Bir siyanobakteri türü olan Spirulina, aslında cam materyallerin tabanlarında yosun yatmanı oluşturan bakteri türüdür. Spirulina, sadece besin takviyesi olarak değil sakız, şeker ve ambalajlı ürünlerde gıda boyası olarak da yaygın şekilde kullanılır. Ancak, gıda takviyesi olarak kullanılan Spirulina, sağlığa zararlı olabilecek maddeler ile kontamine edilmemiş olması açısından doğada yetiştirilmeyip, özel olarak yetiştirilmektedir.

Neden Spirulina?

Spirulina, vitamin A, C, E ve B vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, çinko ve selenyum gibi birçok mineral içeren vitaminler ile dolu olduğu için besleyici ve yoğun bir gıda olarak bilinir.
Özellikle, C vitamini ve selenyum hem antioksidan özelliği olan vitaminler olup, hem de hücrelerimizi ve dokularımızı potansiyel hasarlara karşı korur.
Bu alg, aynı zamanda, mükemm
el bir vegan demir kaynağıdır ve 5 yaşından küçükler için tavsiye edilen günlük ihtiyacın yaklaşık % 16'sını ve 50 yaşın üzerindeki kadınlarda % 16’sını, ve 50 yaşın altındaki kadınlarda ise % 10'unu karşılar. Spirulina’nın, protein değerleri de oldukça yüksektir ve sadece 1 çay kaşığı (5 g) ile porsiyon başına yaklaşık 3 g protein sağlar.

Kimler Spirulina Kullanabilir?

Spirulina, mucize ürün olarak anılsa da, uzmanlara mutlaka kulak vermeli. Gıda takviyelerinin nasıl ve ne dozda kullanıldığı, oldukça önemli. Öte yandan, araştırmaların devam ettiğini ve hiçbir bulgunun nihai olmayacağını da unutmamak lazım. Spirulina, her ne kadar doğal olursa olsun; yanlış amaç ve dozajda kullanım sonucu herhangi bir sağlık sorununa yol açabileceğini de göz ardı etmemek lazım. Spirulina’nın kimler tarafından kullanılabileceğine bakacak olursak;

  • Kalp sorunu yaşayan kişiler,
  • Metabolizmayla ilgili şikayeti olanlar, metabolizmasını hızlandırmak ve zayıflamak isteyenler,
  • Yüksek kolesterol problemi olup; kolesterolünü düşürmek isteyenler,
  • Kaygı, stres, depresyon, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi bazı zihinsel ve duygusal sorunlar yaşayanlar,
  • Adet öncesi belirtilerini hafifletmek isteyenler,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler,
  • Hafızasının zayıflığından şikayet edenler,
  • Yaraları çabuk iyileştirmek isteyenler,
  • Sindirim problemi yaşayan; sindirimini kolaylaştırmak ve bağırsaklarını düzenlemek isteyenler,
  • Tip 1 diyabet hastaları,
  • Kas gücünü ve egzersiz performansını güçlendirmek isteyenler,

Spirulina takviyesine başvurabilirler.

Spirulina'nın Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mı?

Spirulina tuz içermektedir. Bir çay kaşığı, yetişkinler için önerilen günlük tavsiye edilen tüketim oranının %2'sine karşılık gelen 0.13g sodyum içerir. Eğer tuz tüketimi sizin için bir sorun ise, veya yüksek tansiyonunuz varsa, mutlaka bir uzman görüşü alarak kullanmalısınız. Spirulina kullanmadan önce uzman görüşü alması gereken grubun içerisinde, reçeteli ilaç kullanlar, hamileler, emziren anneler ve 18 yaşından küçükler bulunur.

Bu kategorideki diğer maddeler;

Balık Tüketiminin Önemi

Devamını Oku

Tam Buğday Ekmek mi? Beyaz Ekmek mi?

Devamını Oku

Probiyotikler

Devamını Oku

Bal mı? Pekmez Mi?

Devamını Oku

Şeker Tüketimine Son Veren Besinler!

Devamını Oku

Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Devamını Oku

Ramazan'da Nasıl Beslenmeli?

Devamını Oku

Kahvaltının Önemi

Devamını Oku

Çiftlik Salata Tarifi

Devamını Oku

Patatesli Mantar Tarifi

Devamını Oku

Doğal Şifa: Kudret Narı

Devamını Oku

Fırında Palamut Tarifi

Devamını Oku

Fırında Lüfer Tarifi

Devamını Oku

Taze Enginar Salatası Tarifi

Devamını Oku

Asma Yaprağında Taze Levrek Balığı Tarifi

Devamını Oku

Her Derde Deva: Keçiboynuzu

Devamını Oku

Besinler Ruh Halini Etkiler Mi?

Devamını Oku

Daha Az Yemek Yemek Için 6 Öneri

Devamını Oku

Mutluluk Diyeti: 5 Gülümseten İpucu

Devamını Oku

Kendi Meyveli Sodanı Yap!

Devamını Oku

Kalbin İçin Tüket!

Devamını Oku

Tuzu Azalt, Yaşam Kaliteni Arttır!

Devamını Oku

Vitaminler ve Mineraller

Devamını Oku

Sağlıklı ve Zararlı Yağlar

Devamını Oku

Kefir’in 100 faydası

Devamını Oku

Kolesterol ve Sağlığın

Devamını Oku

Yılbaşı Sofrasından Sağlıklı Kalkmanın 10 Yolu

Devamını Oku

Bir Akdeniz Mucizesi; Zeytinyağı

Devamını Oku

Ramazanda Beslenme Önerileri

Devamını Oku

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamını Oku

Kurban Eti Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Devamını Oku

Zencefilgillerin Mucizesi

Devamını Oku

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmede Sebze Meyve Sularının Önemi

Devamını Oku

Dünya Süt Günü

Devamını Oku

Vitamin Deposu Ev Yapımı LİMONATA!

Devamını Oku

Limon Mu? Sirke Mi?

Devamını Oku

Bağışıklık Sistemimizi Güçlendiren Besinler

Devamını Oku

Neden Su İçmeliyiz?

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum

x