Zencefil; tropikal iklimlerde yetişeilen yumru köklü sarımtırak bir bitkidir. Düğüm şeklinde yetişen zencefil bitkisinin kökleri toprağın yaklaşık 1 karış altında kalır. Zencefil, ana vatanı Asya'da özellikle çokca tüketilen ve şifa dağıtan bir bitki çeşididir. Zencefil, özellikle hazımsızlıklarda ve çeşitli mide hastalıklarında, ishal ve mide bulantılarının tedavilerinde kullanılırken, ayrıca eklem iltihaplanmalarında, gaz spazmlarında da kullanılır. Zencefilin haklı şöhretinin temel nedenlerinden biri, özellikle soğuk algınlıklarına birebir olmasından kaynaklanmaktadır. Zencefil bitkisinin soğuk algınlıklarına çok iyi geldiği bütün bir dünyada bilinen bir gerçektir.
Yapısal olarak zencefil, B3, B6 vitaminlerini ve demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini içermektedir. Modern ve geleneksel tıp bu besini ve baharatını sıkça kullanmaktadır. Hastalıklara karşı kalkan görevi görmesi için zencefil tüketimi oldukça önemlidir. Zencefilin hem mikrop öldürücü özelliği, hem de bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirerek seni korur. Üst solunum yollarını rahatlatarak daha rahat nefes almanı sağlar. Anti-emflamatuar özelliği ile kronik ağrı tedavisinde de oldukça etkili olduğu gibi, zencefilin, taze veya toz olarak tüketilmesi kolesterol düşürücü özellikleri ile kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etkiler barındırır.
Zencefil, çay olarak, toz halinde bal ile karıştırılarak veya en etkili olarak; taze zencefilin suyunu sıkarak ve limon ile karıştırarak tüketilebilir. Bunlar dışında zencefil; alkollü, alkolsüz içeceklerde, çorbalarda, tavuk, balık ve et yemeklerinde, soslarda, hamur işi ve tatlılarda, gerek aroma verici gerekse doğal bir renklendirici olarak kullanılabilir. Zencefil seni kış ayları hastalıklarından korumanın yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudundaki mikrop, bakteri, kötü huylu hücreleri yok edebilecek zenginliğe sahiptir.
Diğer adı Hint safranı olan zerdeçal da, zencefilgiller ailesinden başka bir besindir. Zerdeçal, bol miktarda A ve E vitamini içermektedir ayrıca demir, manganez B6 vitamini, potasyum ve bakır bakımında oldukça zengindir. Ayrıca, zerdeçal egzersize bağlı kas hasarını azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Zencefilgiller neden önemlidir?
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x