Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her gün ihtiyaç duyulan miktarlarda alınmasıdır. Vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin ögeleri, besinlerimiz aracılığı ile vücudumuza alınmaktadır. Besinler yeterli ve dengeli beslenme için dört gruba ayrılmıştır. Bu dört besin grubu; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebzeler ve meyveler ile ekmek ve tahıllardır.
Sağlıklı beslenmek için insan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından önemlidir. Öte yandan, obezite, kanser, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla ilişkisini gösteren ciddi çalışmalar da mevcuttur.
Süt, hiç bir besinde olmadığı kadar fazla ve kullanılabilirliği yüksek kalsiyum mineralini içerir. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum kemik dokusunun temel bileşenidir. Çocukluktan 20-25 yaşına kadar dengeli beslenme ile kemik mineral dokusu artar. Yaşlılıkta ise, hareketsizlik ve hormonal dengenin değişimine bağlı olarak kemik mineral dokusu azalır. Kalsiyum, fosfor ve protein içeriği zengin olan süt, çocukluk ve gençlikte kemik dokusunun gelişimini sağlar, yaşlılıkta ise kaybı azaltır. Süt proteini, kalsiyum emilimini arttırdığı gibi, kemik dokusu hücrelerinin oluşumunu sağlar. Süt karbonhidratı olan laktoz da ince bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttıran önemli bir faktördür.
İnsan yaşamındaki çok özel bir başka dönem ise hamilelik ve emzirme dönemidir. Hamilelik döneminde bolca tüketilen süt, bebeğin gelişmesi için gerekli unsurların alınmasına yardımcı olur. Tabii bu arada annenin kemik ve diş sağlığını da korur.
• 6-12 Ay: 1 su bardağı süt (anne sütüne ek)
• 1-3 Yaş: 2 su bardağı süt
• 3-9 Yaş: 2 su bardağı süt ve 1 porsiyon sütlü ürün
• Ergenlik Dönemi: 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün
• Hamilelik ve Emzirme Dönemi: 3-4 su bardağı süt veya 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün
• Yetişkinlik ve Yaşlılık Dönemi: 2 su bardağı süt
• Menopoz Dönemi: 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün
Sağlıklı bir yaşamın başlangıcının sağlıklı beslenmeden geçtiğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu yüzden de, sağlıklı bir yaşam için beslenmemizde süt ve süt ürünlerine mutlaka yer vermeliyiz.
Sağlıklı günler için süt içelim!
Uzm. Dyt. İlknur Türk Hocoğlu
Bu içerik, Fransız Lape Hastanesi tarafından, senCard için özel olarak hazırlanmıştır.
.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x