Yılbaşı Sofrasından Sağlıklı Kalkmanın 10 Yolu




Yılbaşı sofraları çok fazla kalori alımına sebep olabilir. Bu yüzden menü hazırlanırken belli noktalara dikkat etmek gerekir.


1. Güzel bir kahvaltı yapın

Daha fazla gıda tüketebilmek adına akşam yemeğine çok aç oturmak mide rahatsızlıklarına ve dengesiz kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle öğünlerinizi atlamamaya dikkat edin. Aynı günün sabahı peynir, yumurta ve 2 dilim tahıllı ekmekten oluşan doyurucu bir kahvaltı yapın. Öğle yemeğinizde ise etli bir salata veya çorba gibi hafif besinler tüketebilir, akşam yemeğine kadar arada kuru yemiş ve kuru meyve gibi atıştırmalıklar yardımcı olabilir.


2. Mezelerinizde kızartmalara dikkat

Hazımsızlık ve fazla kalori gibi sorunlarla karşılaşmamak adına yılbaşı sofralarınızda kızartma ve kavurma yöntemleri yerine, soteleme yöntemini tercih edin.


3. Kuruyemişlere çok yüklenmeyin

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi kuruyemişlerin tüketim miktarını abartmamak önemlidir. Kuruyemişlerin bir çoğu her ne kadar kalp damar sağlığı için faydalı doymamış yağ grubu içerseler de adeta birer kalori depolarıdır. Örneğin 100 gram badem ile çam fıstığı 600’ar kalori, 100 gram fıstık 560 kalori gibi yüksek kalori değerine sahiptir.


4. Beyaz eti fırında pişirin

Sofralarınızı ana yemek olarak süsleyecek olan hindi veya tavuğun fırın veya ızgarada pişmiş olmasına dikkat edin. Kızartılmış etler karşınıza fazla kalori ve sindirim sorunlarını karşınıza çıkarabilir.


5. Küçük servis tabağı kullanın

Küçük servis tabağı kullanarak, belirli aralıklarla küçük porsiyonlar hazırlayabilirsiniz. Böylece kalori alımını dengeleyebilir, hazımsızlık sorununun önüne geçmiş olursunuz.


6. Mezelerinizde mayonez yerine yoğurt kullanın

Meze ve salatanızı mayonez yerine yoğurt ile hazırlamak, fazla yağ almanıza engel olacaktır. Ayrıca sofranızda yer alacak olan peynir ve şarküteri çeşitlerinin de az yağlı olmasına dikkat edin.


7. Su içmeyi ihmal etmeyin

Yılbaşı günü sabah itibari ile en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin. Gün boyunca çay ile kahveyi az tüketmeye çalışın. Asitli ve gazlı içecekler yerine mineralli suları tercih etmeniz durumunda toksinleri daha çabuk atmanızı ve ertesi güne baş ağrısız ve daha enerjik başlarsınız.


8. Salata ve zeytinyağlı sebzelere yer verin

Yılbaşı sofralarınızda mutlaka sebze yemeklerine yer verin. Sebzelerin içerdiği posa ile sindirim sisteminize destek olabilir, daha az kaloriyle doygunluk seviyesine ulaşabilirsiniz. Bunun yanında beyaz ekmek ve pilav gibi karbonhidrat içeren besinleri tüketmeyerek bu gece alacağınız fazla kalorileri dengeleyebilirsiniz.


9. Zeytinyağlılar ile açlığınızı bastırın

Zeytinyağlı mezelerden oluşan bir tabak hazırlayarak açlığınızı bastırın. Ana yemek sırasından yemeğinizin yanında mutlaka salata tüketin. Tatlı ve meyve için en az 2 saat bekleyin.


10. Aç karnına alkol almayın

Dikkat etmeniz gereken en önemli şey, boş mideye alkol almamak olmalı. Boş mideyle tüketilen alkol daha hızlı emileceği için vücudumuz alkolün baş ağrısı gibi etkilerini daha fazla hissedecektir. Maya içerikli alkoller daha fazla baş ağrısı yaparlar.

Bu kategorideki diğer maddeler;

Balık Tüketiminin Önemi

Devamını Oku

Tam Buğday Ekmek mi? Beyaz Ekmek mi?

Devamını Oku

Probiyotikler

Devamını Oku

Bal mı? Pekmez Mi?

Devamını Oku

Şeker Tüketimine Son Veren Besinler!

Devamını Oku

Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Devamını Oku

Ramazan'da Nasıl Beslenmeli?

Devamını Oku

Spirulina Nedir?

Devamını Oku

Kahvaltının Önemi

Devamını Oku

Çiftlik Salata Tarifi

Devamını Oku

Patatesli Mantar Tarifi

Devamını Oku

Doğal Şifa: Kudret Narı

Devamını Oku

Fırında Palamut Tarifi

Devamını Oku

Fırında Lüfer Tarifi

Devamını Oku

Taze Enginar Salatası Tarifi

Devamını Oku

Asma Yaprağında Taze Levrek Balığı Tarifi

Devamını Oku

Her Derde Deva: Keçiboynuzu

Devamını Oku

Besinler Ruh Halini Etkiler Mi?

Devamını Oku

Daha Az Yemek Yemek Için 6 Öneri

Devamını Oku

Mutluluk Diyeti: 5 Gülümseten İpucu

Devamını Oku

Kendi Meyveli Sodanı Yap!

Devamını Oku

Kalbin İçin Tüket!

Devamını Oku

Tuzu Azalt, Yaşam Kaliteni Arttır!

Devamını Oku

Vitaminler ve Mineraller

Devamını Oku

Sağlıklı ve Zararlı Yağlar

Devamını Oku

Kefir’in 100 faydası

Devamını Oku

Kolesterol ve Sağlığın

Devamını Oku

Bir Akdeniz Mucizesi; Zeytinyağı

Devamını Oku

Ramazanda Beslenme Önerileri

Devamını Oku

Ramazanda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devamını Oku

Kurban Eti Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Devamını Oku

Zencefilgillerin Mucizesi

Devamını Oku

Sağlıklı ve Düzenli Beslenmede Sebze Meyve Sularının Önemi

Devamını Oku

Dünya Süt Günü

Devamını Oku

Vitamin Deposu Ev Yapımı LİMONATA!

Devamını Oku

Limon Mu? Sirke Mi?

Devamını Oku

Bağışıklık Sistemimizi Güçlendiren Besinler

Devamını Oku

Neden Su İçmeliyiz?

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum

x