Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok sorunun temelinde yer almaktadır. Tuz tüketimini azaltarak ve hatta mümkünse minimuma indirerek kemik erimesi, mide kanseri, böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yakalanma riskini azaltır.
Vücudun kan basıncının artmasına sebep olan etmenlerin başında tuz gelir. Aşırı tuz tüketimi vücudun su tutma oranını artırarak arterlerde gereğinden fazla baskıya ve dolayısıyla kan basıncının artmasını yani yüksek tansiyonu meydana getirir.
Yüksek tansiyon damarlarımızın duvarlarının gerilmesine ve tıkanmasına yol açar, bu da en yaygın hastalık ve ölüm nedenlerinden biri olan inme ve kalp krizi riskini artırır. Yüksek tansiyon kalp kaslarının da gerilmesine sebep olur ve bu yüzden kalp kanı dolaştırabilmek için daha fazla baskı uygulamak durumunda kalır buna da halk dilindeki adıyla kalp yetmezliği denir. Tedavi edilmediği takdirde, yüksek tansiyon göz sağlığını da etkiler, böbrek yetmezliği ve başka çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.
Yapılan araştırmalar günlük tuz tüketimi miktarının 4 ile 6 gr arasında sınırlı kalması gerektiğini belirtir. Bu da hemen hemen 1 çay kaşığı tuza denk gelir. Yüksek tansiyon veya kalp rahatsızlığı şikayeti olan kişilerinse 4 gramdan daha az tuz tüketmesi tavsiye edilir. Ancak unutmamalı ki yediğimiz besinlerin hemen hemen hepsi tuz içerir ve dolayısıyla günlük sodyum ihtiyacımızı karşılar. Yine de yemeklerine tuz katmak istersen, sofra tuzuna nazaran daha doğal ve sağlıklı olan deniz veya kaya tuzunu tercih edebilirsin.
Her gün tükettiğimiz ekmek, peynir gibi gıdaların birçoğu ihtiyacımız olan günlük tuz miktarını zaten karşılamaktadır.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x