Limon
Salata ve içeceklerimizi lezzetlendirmek amacıyla kullandığımız limonun yiyecek ve içeceklere kattığı lezzetin yanı sıra düzenli olarak tüketilmesinin vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle antik zamanlardan beri bağışıklığı güçlendirme ve grip/nezle gibi hastalıkları iyileştirmede kullanılır.
Limon; C vitamini, A vitamini, folik asit, potasyum, lif, antioksidan ve flavonoidler gibi birçok besin öğesi içermektedir. Özellikle C vitamini açısından zengindir. 1 orta boy limon, yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılayabilir ve limonun yüksek C vitamini içeriği sayesinde de sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Limon; vücudun bağışıklığını güçlendirmede, demir emilimini arttırarak kansızlığı önlemede, yaraların hızlı iyileşmesinde, tansiyonu düşürmede, kolajen sentezini arttırmada etkili antioksidan içeriği yüksek bir besindir. Ayrıca flavonoid* ve antioksidan içeriğinin yüksek olması ve C vitaminin nitrozamin dediğimiz kanserojen maddelerin oluşumunu azaltması gibi etkileriyle de anti-kanserojen olduğu da düşünülmektedir.
*Flavonoidler aslında her bitkide bulunan, bitkilere gözlerimizi kamaştıran parlak sarı, turuncu ve kırmızı renkleri veren, 6000'den çok farklı maddeden bir araya gelen bir ordudur. Çoğu flavonoid insan bedeninde antioksidan işlevi görmektedir.
Sirke
Sirke, meyvelerin çeşitli işlemler uygulanarak fermente edilmesi sonucu oluşan bir besindir. Elma, üzüm, balzamik ve ayva sirkesi gibi türleri bulunmaktadır. Yüzyıllar boyunca birçok amaçla kullanılmıştır. Tıbbın babası Hipokrat uyguladığı tedavilerde de sirkeyi gıda karışımlarında kullanmıştır.
Kültürümüzde özellikle salatalarımızda ve gıda güvenliğimizde dezenfektan olarak kullandığımız sirkenin sağlığa birçok faydası vardır. Sirke; anti-mikrobiyal etkisi sayesinde gıda güvenliğini sağlamakta yardımcı bir besindir. Sirkenin düzenli tüketiminin, insülin duyarlılığını iyileştirerek anti-diyabetik etki yarattığı, toplam kolesterol, LDL ve HDL kan değerleri ve kan basıncı üzerinde olumlu etkiler yaparak kalp sağlığını geliştirdiği, anti-kanserojenik özelliği olduğu düşünülmektedir.
Peki Sirke Mi? Limon Mu?
Aslında birbirinden farklı bu iki besin asidik özellikleri sayesinde genel olarak hep aynı yiyeceklerde kullanılmaktadır. Salatanızda limon mu kullanırsınız? Sirke mi? Hangi çorbaya limon sıkar? Hangisine sirke katarsınız? Tuşunuzu kurarken sirke mi kullanırsınız? Yoksa limon mu?
Tabi ki bütün bu soruların farklı nedenlerden dolayı farklı seçimleri vardır. Limonu da sirkeyi de günlük hayatımızda zaten az miktarlarda kullanırız ve ben iki besini de doğru miktarlarda düzenli olarak kullanmanızı öneririm. Özellikle ikisinin birbirine çok yakıştığı salatalarımızda yarım limon ve 1 yemek kaşığı sirkeyi bir arada kullanabilirsiniz.
senCard Video Hekimlik - Dyt. Betül Karataş’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x