Yaptığımız diyetlerle sağlıklı görünmek ve zayıf kalabilmek için vücudumuzdaki yağları eritmeye çalışıyor olsak bile tükettiğimiz besinlerden gelecek çeşitli yağlara da belli oranda ihtiyacımız var. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ancak kendi kendine üretemediği yağlar mevcut. Bu yüzden bazı yağlar vücudumuz için sağlıklı ve gereklidir.
Trigliserid kelimesini duymuş olabilirsiniz. Trigliserid yediğimiz besinlerin %95’inde bulunan bir yağ türüdür. Kan akışımızda bulunur ve basit açıklamayla vücudumuzda ‘yakıt’ olarak kullanılır. Ancak çok fazla trigliserid tüketimi obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve hatta bazı kanser risklerini de beraberinde getirir. Trigliserid yüksekliği, kolesterol gibi tüketilen et ve yağdan değil; karbonhidratlara yani, şeker, patates, pirinç, nişasta, un gibi yiyeceklere bağlıdır. Genetik bir durum söz konusu değilse düzenli diyetle kısa sürede kontrol altına alınabilir.
Yağlar vücudumuzun 1 numaralı enerji kaynağıdır. Aynı zamanda A, D, E ve K vitamini yağda çözünen vitamin türleridir. Ayrıca Omega-3, Omega-6 gibi yağ asitleri sinir sistemi için oldukça faydalı yağlardır.
Başlıca yağ türleri:
Doymuş yağlar bütünüyle hidrojen atomlarıyla kaplıdır. Çok fazla doymuş yağ tüketimi LDL kolesterol oranını ve kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde artırmaktadır
Et, et ürünleri, süt ürünleri, Hindistan cevizi yağı, palm yağı (marketlerde satılan hemen hemen tüm hazır tatlı ve tuzlu atıştırmalıklarda bulunur) doymuş yağ türlerini yoğun şekilde bulundurur.
Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı haldedir, bu yüzden de yakımı zordur.
İşlenmiş gıdalarda, tam yağlı süt ürünlerinde, kek, bisküvi gibi gıdalarda hamur işi gıdalarda doymuş yağ oranı fazladır.
Trans yağlar, bazı gıdaların içinde kendiliğinden bulunan ama aynı zamanda gıda üretimi sırasında ve aşırı sıcakta kızartılan gıdalarda oluşan bir yağ türüdür ve doymuş yağlardan daha zararlıdır. Vücudumuz günde ancak % 2 oranında trans yağı enerjiye çevirebilir. Örnek vermek gerekirse, fast-food zincirlerinden sipariş ettiğiniz orta boy bir patates kızartması, koroner kalp hastalığı olma riskinizi %23 oranında artırmaktadır!
Doğal yollarla oluşan trans yağlar tereyağı, peynir ve et gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Gıdaların işlenmesi ve imalatı sırasında da suni yollarla oluşur. Margarin veya çok fazla kullanılmış yağlarda veya yoğun kızgın yağda pişen besinlerde trans yağ oluşur.
Doymamış yağlar bitkilerden ve balıklardan elde edilen, sağlığımız için yararlı olan ve kolesterolü düşürmeye yardımcı yağlardır. Kalp hastalıkları riskini ve artrit semptomlarını da azaltmaktadır.
Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri doymamış yağlara birer örnektir. Bu yağlar balıklarda yüksek oranda bulunur. Bunun dışında ayçiçeği, soya fasulyesi, mısır, susam, üzüm çekirdeği ve tahıllar doymamış yağ bakımından zengindir.
Tekli doymamış yağ, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı sağlıklı yağlardır.
Zeytin, yer fıstığı, kanola, fındık yağları ve avokado tekli doymamış yağ miktarı bakımından zengindir.
Araştırmalar tüketeceğimiz besinlerdeki yağ oranının günlük kJ (kilojul) miktarının %30’unu geçmemesi gerektiğini gösteriyor. Bu miktarı da doğru almak adına doymuş yağlardan uzak durmak ve onun yerine bitkisel yağlar tüketmek gerekiyor.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x