Artık hepimiz sağlıklı beslenmek ve zayıflamak için beyaz ekmek yerine tam buğdaylı ekmek veya çavdar ekmeği gibi ekmek türlerini tüketmemiz gerektiğiniz biliyoruz. Peki tam buğdaylı ekmek ve beyaz ekmeğin kalorisinin aynı olduğunu biliyor muydunuz? Neden tam buğdaylı ekmekleri öneriyoruz o halde?
Beyaz ekmek ve tam buğdaylı ekmek arasındaki fark aslında çok basittir. Tam buğdaylı ekmeği yaparken adından da belli olduğu gibi buğday tanesinin tümünü öğütürüz. Tam bir buğday kullanılır. Beyaz ekmek ise buğday tanesinin protein, yağ, vitamin ve minerallerden zengin embriyo kısmı ile lif açısından zengin kabuk kısmının çıkarılarak geriye sadece karbonhidrattan zengin kısmının bırakılması ile üretilmektedir. Bu nedenle bu iki ekmek türünde besin içeriği açısından önemli farklar bulunmaktadır.
Tabloda gördüğümüz üzere aslında beyaz ekmek ve tam buğday ekmeğin, enerjileri başta olmak üzere protein, yağ miktarı gibi değerleri birbirine benzerdir. Fakat tam buğdaylı ekmeğin içerisindeki karbonhidrat ve sodyum miktarı beyaz ekmeğe göre düşükken, lif, vitamin ve mineral içeriği ise daha yüksektir. Bu nedenle tam buğdaylı ekmeğin daha besleyici olduğu ve tokluk sağladığı söylenebilir.
Tam buğdaylı ekmek; lif miktarının yüksek olması sayesinde beyaz ekmeğe göre çok daha yavaş sindirilir, kabızlığı önleyicidir, kan şekerinin ve kolesterolünün dengede kalmasını sağlayarak kalp sağlığını destekler. Özellikle Tip 2 Diyabette yani halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığında kan şekerinin daha yavaş yükselmesinin sağlayan tam buğdaylı ekmeği, çavdar ekmeği veya yulaf ekmeği gibi ekmek türlerinin tüketilmesi önerilir.
Unutulmamalıdır ki sağlıklı beslenmede veya zayıflamaya çalışılırken ekmek bir düşman olarak görülmemelidir. Yeterli ve dengeli beslenmede günlük almamız gereken enerjinin %45-60’ı karbonhidratlardan yani ekmekler, makarnalar, bulgurlar gibi besinlerden gelmelidir. Tabi ki tatlılar, hamur işleri, şekerlemeler vb. yüksek miktarda karbonhidrat içeren besinlerin tüketimini olabildiğince azaltmalısınız. Ama özellikle ekmeklerde tam buğdaylı ekmekler tercih edilmeli ve tükettiğiniz porsiyonlara dikkat etmelisiniz.
senCard Video Hekimlik - Dyt. Betül Karataş’ın katkılarıyla hazırlanmıştır.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x