Kurban Bayramı’nda, kesilen etin tüketimi ve saklanması gibi temel konulara hassasiyet gösterilmediğinde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabiliyor. Kurban kesiminin doğru yapılması, etlerin uygun koşullarda hazırlanması ve muhafaza edilmesi, bilinçli şekilde pişirilerek, doğru miktarlarda tüketilmesi rahat bir kurban bayramı geçirebilmek için mutlaka özen gösterilmesi gereken öğeleri oluşturuyor. Sağlıklı bir Kurban Bayramı için dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için inceledik.
Kurban etinin kesildiği gibi tüketilmesi bir gelenek olmasına rağmen, sindirim problemlerine de yol açabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Kurban eti, kesildikten sonra 24 saat süre ile dinlendirilmeli ve 1 günün sonunda tüketilmelidir. Zaman kısıtı olduğunda ise, en az 12 saat buzdolabında bekletmek hijyenik açıdan büyük önem taşımaktadır. Et, bu sürede, ideal yumuşaklık ve lezzete ulaşacağı gibi, eti çiğnemesi ve sonrasında sindirmesi de kolaylaşacaktır. Aksi halde, etin katılığına bağlı olarak pişirme zorlukları ve tüketim sonrası sindirim sorunları ile karşılaşılmaktadır.
Bayram sabahlarına ılık su ve hafif bir kahvaltı ile başlamak en sağlıklı tercih olacaktır. Et, sindirimi zor bir besin olduğu için, kahvaltıda kurban eti tüketimi; sindirim sistemini fazlaca zorladığı için hazımsızlık ve bağırsak problemlerine neden olabilir.
Kırımızı et, yüksek oranda doymuş yağ içermektedir. Dışındaki beyaz yağ katmanı, görünür yağlardandır ve etin bu yağlardan sıyrılarak tüketilmesi gerekmektedir. Etin bu yağlar ile tüketilmesi, kalp ve damar yağlarının artmasına ve hastalıkların oluşmasına sebep olur. Bu yüzden, kalp-damar ve yüksek tansiyon hastaları; görünür yağ tüketiminde özellikle dikkatli olmalıdır. Etli sebze ve bakliyat yemeklerine fazladan yağ konulmamasında da fayda vardır.
Kırmızı et, protein açısından çok zengin olduğu için çok çabuk bozulma riski taşımaktadır. Bu sebep ile uzun süreli saklama koşullarına çok dikkat edilmelidir. Buzlukta -4 derecede en fazla 1 hafta, derin dondurucuda -30 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır. Kurban eti saklamada en iyi yöntem, derin dondurucudur. Etleri, tüketime göre küçük parçalar halinde yağlı kağıt veya buzdolabı poşetine sararak derin dondurucuda muhafaza etmek en güvenlisi olacaktır. Kullanım öncesi, buzlarını çözmek için açıkta bırakmak yerine buzdolabında veya mikrodalga ile çözdürmek bakteri oluşumu açısından en hijyenik yöntemdir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır.
Kurban etinin pişirilme yöntemi, etin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Kurban etinin pişirilmesinde en doğru yöntem ızgara ya da fırın kullanımı ile olacaktır. Etlerin çok uzun süreler ısı ile temas ettiği; kızartma, kavurma, mangal/barbekü, gibi yöntemler kanserojen öğelerin oluşumuna sebep olduğundan, sağlıklı yöntemler arasında değildir.
Mangal, bir Türk geleneği olarak oldukça sevilmesine rağmen, etin ateşe yakın olmasından dolayı kanserojen öğe oluşumuna neden olabileceği gibi B1, B12 ve folik asit gibi önemli vitaminlerin de kaybına neden olabilmektedir. Bu yüzden, et, kömürler kor halini aldıktan sonra, ateşten yaklaşık 15 cm kadar uzakta pişirilmelidir. Yanmış etlerin kanserojen olduğunu unutmamak ve tüketmemek gerekir.
Kurban bayramında, et tüketimi ile birlikte sebze tüketimi oldukça azalmaktadır. Oysa ki, ette bulunan protein ve demirden faydalanabilmek için mutlaka etin yanında sebze ve yeşillik de tüketmek gerekmektedir. Vücudun demir emilimine C vitamini de yardımcı olmaktadır. Bu yüzden, etin yanında, sebze ya da bol limonlu salata tüketilmesi oldukça faydalıdır. İçecek tüketiminde de dikkatli olunmalı, mideyi daha fazla yormamak için asitli içecekler tercih edilmemelidir.
Bayramlarda şeker ve tatlı tüketiminin de artış gösterdiği bilinen bir gerçektir ve bu tür besinleri tüketirken çok dikkatli olunmalıdır. Şeker yerine kuru meyve, şerbetli tatlılar yerine de sütlü tatlıların tercih edilmesi gerekmektedir.
Kurban etinin aşırı tüketimi sindirimi zorlaştıracağından, midesi ile ilgi sorun yaşayanlar özellikle dikkatli olmalıdır. Tansiyon, obezite, kalp-damar rahatsızlığı ve benzeri kronik hastalıkları olanların yanı sıra, orta yaş ve üzeri yaş grubunun da, sadece kurban bayramında değil, et tüketimine her zaman dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlıklı bireylerin, haftada 3-4 kez et tüketmeleri yeterli olacakken, bu rahatsızlıklara sahip olanların haftada 2 kereden fazla et tüketmemesi; tüketirken de etin pişirilme yöntemlerine dikkat etmesi gerekmektedir.
Kurban Bayramı süresince beslenme düzenlerinde oluşacak değişiklikler doğrultusunda; hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalma riski artmaktadır. Bu yüzden, tek öğünde çok yemek yerine sık sık ve azar azar yemek gerekmektedir.
senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum
x